23 november 2008

Hemlagade kroppkakor


Mums, i afton blev det hemlagade kroppkakor med
hemkokt lingonsylt, funkar kanonbra med frusna bär från Ica,
och rårivna morötter och äpplen.
Och förstås en smörgrotta!


Kanonenkelt att göra, tar ungefär en timme.
Fyllning:
ca2-300 gr rökt fläsk, antingen sida men köttigast är ju bogen
och 1-2 lökar.
Skärs i små tärningar och fräs/bryn det och krydda upp rejält med svartpeppar.
Låt svalna.


kokt potatis ca 20 st
2-3 ägg
vetemjöl ca 5-6 dl
salt 1-2 tsk

Pressa nykokt potatis i purépress och låt svalna.
Blanda potatis, ägg och vetemjöl - här kommer det svåra in , tycker jag.
Det gäller att få proportionerna rätt så att degen blir lagom fast,
och håller ihop så att den blir lätthanterlig utan att tappa sin"klibbighet" som behövs för
att kakorna ska ta ihop när man fyllt dem.
Forma degen till en rulle och skär i bitar.
Gör en fördjupning i varje bit och lägg i fyllningen.

Forma runda kroppkakor och lägg i kokande vatten
med salt. Koka några i taget.
Efter att de flutit upp låter man de sjuda i 5 min.
Ät och njut!

4 kommentarer:

Marie sa...

O så gott! Jag är småländska men har inte ätit hemlagade kroppkakor på åratal. Kanske ska jag försöka mig på att laga själv.

/ Marie

Carina sa...

Det tycker jag absolut. Det är ju rena festmåltiden. Vi hade tur och fick äta utan barn denna helg så några blev över annars har de en rykande åtgång.
Lycka till! =)

Anonym sa...

aaah. tusan vad gott!

Carina sa...

Antigen får du komma hem och äta lr så kanske ni kan laga själva?
Kram.