22 september 2009

Terecept

Blad, blommor och frukter som ska användas till te kan antingen användas färska eller torkade. De färska, gröna bladen kan också ges en speciell värmebehandling innan de torkas. Lägg färska blad i en torr, tät burk, (vanlig glasburk med lock). Ställ burken i en vanlig gryta med vatten. Koka upp och låt koka drygt 30 minuter.Ta sedan upp bladen och lägg dem till torkning. De ska torkas i rumstemperatur lr upp till 40 gr i tork eller ugn.
Som krydda i te - prova med timjan, rölleka och kungsmynta.

Växt:
Hallon- blad utan stjälk
Mjölke-blad före blomningen
Älggräs- blad före blomningen
Rölleka- unga blomställningar och blad
Lind- blommor
Fläder- blommor
Näslor- blad
Maskros - blad
Nypon- frukterna
Åkerfräken- hela sommarskottet
Rönn- blad och frukter
En - bären

Teblandningar:
Skogsblandning: Älgört, hallon, mjölkört, rönn, enbär och nypon

Vägkantsblandning: Åkerfräken, maskros, mjölkört och rölleka.

Nordmarkste: Rönn, hallon och älggräs i lika delar

Te på åkerfräken och kummin: 2/3 åkerfräken och 1/3 krossade kumminfrukter läggs i kallt vatten som kokas ? upp och får dra.

Mjölkörtste: Svettbehandlade mjölkörtsblad torkas vi rumstemperatur, vänd bladen ofta och se efter att de inte möglar.

Allt hämtat ur:
Naturens köksträdgård - Flora med recept av Anne-Elise Torkelsen . Jag köpte denna bok 1983 och kanske finns den på antikvariat?
Jag tror att vi tänker att det ska vara så exklusivt med te men teerna som odlas i Kina är ju växter som finns naturligt där. Vi tar i stället och helt enkelt växter som växer naturligt här. Svarta vinbärsblad är utmärkta. Sedan får man prova sig fram till lämpliga blandningar och favoritsmaker.
Lycka till med tefixandet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack. Dags att börja odla. // Bengt

Carina sa...

Men! Nu är det ju höst...har du sovit i sommar? ;)
However - lycka till...och glöm inte ringblommor och....nej, nu försvann det.