Blad, blommor och frukter som ska användas till te kan antingen användas färska eller torkade. De färska, gröna bladen kan också ges en speciell värmebehandling innan de torkas. Lägg färska blad i en torr, tät burk, (vanlig glasburk med lock). Ställ burken i en vanlig gryta med vatten. Koka upp och låt koka drygt 30 minuter.Ta sedan upp bladen och lägg dem till torkning. De ska torkas i rumstemperatur lr upp till 40 gr i tork eller ugn.
Som krydda i te - prova med timjan, rölleka och kungsmynta.
Växt:
Hallon- blad utan stjälk
Mjölke-blad före blomningen
Älggräs- blad före blomningen
Rölleka- unga blomställningar och blad
Lind- blommor
Fläder- blommor
Näslor- blad
Maskros - blad
Nypon- frukterna
Åkerfräken- hela sommarskottet
Rönn- blad och frukter
En - bären
Teblandningar:
Skogsblandning: Älgört, hallon, mjölkört, rönn, enbär och nypon
Vägkantsblandning: Åkerfräken, maskros, mjölkört och rölleka.
Nordmarkste: Rönn, hallon och älggräs i lika delar
Te på åkerfräken och kummin: 2/3 åkerfräken och 1/3 krossade kumminfrukter läggs i kallt vatten som kokas ? upp och får dra.
Mjölkörtste: Svettbehandlade mjölkörtsblad torkas vi rumstemperatur, vänd bladen ofta och se efter att de inte möglar.
Allt hämtat ur:
Naturens köksträdgård - Flora med recept av Anne-Elise Torkelsen . Jag köpte denna bok 1983 och kanske finns den på antikvariat?
Jag tror att vi tänker att det ska vara så exklusivt med te men teerna som odlas i Kina är ju växter som finns naturligt där. Vi tar i stället och helt enkelt växter som växer naturligt här. Svarta vinbärsblad är utmärkta. Sedan får man prova sig fram till lämpliga blandningar och favoritsmaker.
Lycka till med tefixandet.
2 kommentarer:
Tack. Dags att börja odla. // Bengt
Men! Nu är det ju höst...har du sovit i sommar? ;)
However - lycka till...och glöm inte ringblommor och....nej, nu försvann det.
Skicka en kommentar