
Hittade den i en blogg också, så nu har jag grävt och grävt men tusan vad det är svårt att få upp lökarna. Jag vill inte ha den överallt. Men nu undrar jag vad detta är? Såg den i en annan koloni och den var så söt den stod . Påminde i växtsättet och höjden om en julros men de blommar väl inte så här sent? Azalea? Nej, jag vet inte. Nå, Bengt....
7 kommentarer:
Rhododendron. Azalea är inte helt fel eftersom det finns många korsningar av dessa. Bengt
Tack, hmmm vet du allt detta på egen hand lr rådfrågar du någon expert? ;)
Hmm. Nu känner jag mig djupt förorättad. Givetvis har jag inte en aning om något av detta utan jag har en arbetskamrat som har norra europas härligaste trädgård och som kan en hel del om så kallad växtlighet. Jag för min del är expert på rosor. Då framförallt maskrosor.
Jag vill gärna se mer interiörer från din stuga. Bengt
Min första tanke var också rhododendron så jag var bara tvungen att kika in...vill också se mer innebilder.Nyfiken i en strut.Trevlig helg!!!
Kära vänner, jag vet inte hur stora kolonistugor ni har men min är inte så stor. Tycker att jag visat den från alla håll och kanter. Och inifrån. Jag återkommer med innebilder när verandan blivit målad då...
Oj, förblindad av sömnen i ögonen glömde jag säga tack för hjälpen. =)Till din arbetskamrat då - jag återkommer till dig Bengt med ev. maskrosfrågor. =)
Och tack Piah!
Trevlig helg till er båda.
MASKROS
Maskrosens medicinska användning har förmodligen kommit från medeltida araber. Maskrosrot innehåller bitterämnen, kolin, pektin, slemämnen, nikotinsyra o D-vitamin. Maskrosblad innehåller bl.a betakaroten o C-vitamin. Rostad maskrosrot har också använts som kaffeersättning.
Maskrosen är nyttig vid nedsatt lever- och gallfunktion, nedsatt bukspottskörtelfunktion, högt blodtryck, svårigheter att spjälka fett och vid eksem och hudproblem!
Maskrosens blad är en god jodkälla och innehåller mer järn än spenat!
Maskrosblad kan ätas färska i sallader. Maskrosens bladstjälkar kan lagas till varmrätt o är en riktig delikatess som stekta.
De ännu gröna blomknopparna kan fräsas i olivolja med lite citronsaft.
Maskros odlas i flera länder till bl.a sallader o andra maträtter
Späda blad torkas o förvaras i glasburkar eller papperspåsar i mörkt utrymme. Roten tas upp på hösten eller tidigt på våren. Den tvättas först o torkas i bitar. Maskrosen kan gärna kombineras med pepparmynta vid matsmältningsbesvär. Maskrosblomma kan användas till ansiktsvatten.
Där ser man. =) Tack för info.
Skicka en kommentar